duminică, 28 decembrie 2014

Sărbătorile de iarnă

     Iarna, anotimpul așteptării, timpul potrivit pentru o mîncare bună și căldura din casă, pentru atingerea unei mîini prietenoase și ore în șir de depănări a amintirilor. De altfel, aceasta ne aduce cele mai dragi și frumoase sărbători: Sf. Nicolae, Sf. Andrei, Craciunul, Anul Nou etc. Ele aduc și reamintesc vechile tradiții și obiceiuri menite în primul rînd să ne definească ca popor și neam, creînd de asemenea o atmosferă mai deosebită.
   
Aceste sărbători, în special Crăciunul, sunt acele clipe în care cu toții înțelegem că cel mai important în viață, este timpul petrecut alături de familie, atunci cînd prețuiești acele zîmbete sincere a copiilor care primesc banalele dulciuri. Sunt sărbătorile care unesc suflete, unele uitate sau abandonate, cele care le reamintesc bătrînilor de vremurile îndepărtate, pe cînd erau și ei copii. Fără mirosul de cetina, de cozonaci și sarmale, fără părinții care așteaptă un strop de recunoștință sau fără copiii ce aduc colindele și cuvintele de belșug, toate aceste sărbători ar deveni bizare, aproape străine. Și totuși, fiind conștienți de toate aceste bucurii inevitabile, curate...ne complexăm prin obiecte și lucruri scumpe, cumpărate pentru a fi dăruite celor dragi.Investim în ceea ce nu trebuie, uitînd de acele cuvinte calde spuse celor dragi, de acele îmbrățisări sau de mulțumiri nesfîrșite în semn de recunoștință. Uităm că Craciunul, nu e nebunie și distracție prin restaurante, ci că e o sărbătoare credincioasă, cînd toate rudele se adună în jurul unei mese, împreună cu copiii și buneii. Cel puțin pentru mine, e mult mai plăcut să simt mirosul îmbietor a bucatelor pregătite în familie, să petrec timpul alături de cei dragi sufletului meu sau să-l aștept cu nerăbdare pe Moș Crăciun, indiferent de dorințele sau vîrsta pe care o am. Pentru că acestea sunt adevăratele bucurii, nu ce cadouri ai primit sau cîte like-uri aduni pe facebook.
     Cu acest prilej, nu uit să vă aduc cele mai sincere urări de bine, cu noul an ce se apropie, cu Crăciunul și cu celelalte sărbători. Vă doresc 12 luni de fericire, 53 de săptmîini de bucurie, 365 de zile de dragoste, 8760 de ore de sănătate, 525600 de minute de putere de munca și 3153600 de secunde alături de persoanele iubite. Fie ca frumusețea iernii cu albul fulgilor de nea, presărați peste gîndurile voastre, cu dulcele ecou al colindelor și cu imaginea în suflet a celor dragi, să aveți un 2015 reușit, fericit și unic! La Mulți Ani!




vineri, 12 decembrie 2014

Singurătatea...

     Ce e singurătatea? Probabil mulți dintre voi, ați spune – o stare emoțională, atunci cînd te simți părăsit și stingher. De fapt, singurătatea e mai mult decît atît. Ea e bucurie pentru unii și durere pentru alții.
     Un citat de-ale lui William Shakespeare spunea: „Dacă trăiești în așa fel încît nimeni sa nu-și aminteasca de tine, vei muri singur și chipul tău va muri odată cu tine”. În totalitate, poetul a spus adevărul, căci într-adevăr sa fii întotdeauna singur nu e cea mai corectă alegere.

Fără îndoială, sentimentul singurătății e necesar în viața noastră, pentru că e singurul care permite omului să-și vorbească lui, să-și analizeze trăirile, durerile sau necazurile. Dar dincolo de toate acestea, există totuși persoane care sunt „condamnate” la singurătate, întrucît timiditatea profundă și fobia exagerată față de societate, le sfîșie orice dorință, orice speranță sau vis. Revenind la citat, pot menționa ca acesta relefiază aceste temeri, cînd oamenii trăiesc doar în 4 pereți, adăpostiți de ecranul monitorului. Ei sunt cei care pot plînge în sine, cei care rîd și cei ce le zîmbesc celorlalți doar cu sufletul, nu și cu buzele, uscate de atîta tăcere.
     Prefer să închei aceste gînduri cu o povață care se îndreaptă spre toți cei ce sunt singuri, spunîndu-le să-și deschidă inima, să iasă în lume și să vorbească, căci așa spunea Shakespeare, de trăiești singur, singur vei muri și chipul împreună cu tine!