sâmbătă, 4 octombrie 2014

Istoria Ciocolatei

     Vă place ciocolata? La sigur că o adorați și o mîncați cel puțin de 2-3 ori pe săptămînă, mai ales dacă suntem în preajma sărbătorilor de iarnă. Ei bine, aceasta s-a dovedit a fi pe parcursul anilor un simplu aliment, dar care în trecut, era considerată „băutura zeilor” , fiind consumată numai de fruntea societății.
     Ciocolata a apărut în urma cu 2000 de ani, în America de Sud. Acolo se cultivau arborii de cacao, iar la început se consuma în stare lichidă din extract de pulpă de cacao. Acest arbore era considerat unul sacru, cu adevărat divin. Primul norocos, care a gustat din așa ceva, a fost renumitul navigator italiano-spaniol - Cristofor Columb. Apropo însă, fructele de cacao, erau folosite ca monede de schimb. Apoi, în 1519, Hernando Cortez, a aflat că Montezuma - conducătorul aztecilor, avea obiceiul să bea o băutură preparată din semințe de cacao de 50 de ori pe zi, care se numea „chocolatl”. Mai tîrziu, spaniolii au adăugat trestie de zahăr și i-au îmbogățit aroma cu ajutorul vaniliei și scorțisoarei și au descoperit că băutura e mai gustoasă în stare fierbinte.

                               



     Spaniolii au ținut această băutură în taină aproape un secol (100 ani), dar călugării au fost cei care au scos-o la iveală. Imediat după aceasta, Curtea Regală din Franța și Marea Britanie au apreciat-o, devenind un preparat exotic, și totuși foarte gustos.
     În anul 1847, s-a produs solidifierea ciocolatei, ca mai apoi, în 1849, suedezul Daniel Peter, a avut ideea de a-i adăuga un ingredient nou: lapte.


     În prezent, ciocolata cu lapte este cel mai căutat sortiment, cea neagră fiind mai puțin apreciată, deși are mai multe beneficii pentru sănătate. De exemplu, ciocolata:
- previne bolile inimii
- previne cancerul
- îmbunătășește musculatura
- influențează (pozitiv) sistemul circulator
- îmbunătățește funcțiile mentale
- elimină sentimentele negative
     Totuși, consumul excesiv de cioolată, poate duce la obezitate sau apariția diabetului zaharat...
     Astfel, în fiecare an, pe 11 iulie, se sărbătorește Ziua Mondială a Ciocolatei, atunci cînd fiecare își împlinește pofta cu o porție mare de ciocolată!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu