luni, 11 august 2014

Daunele Fumatului

     Viața noastră este cel mai de preț dar care ne-a fost oferit de către Dumnezeu și părinți. Viața este o aventură, plină de pericole, dar totuși frumoasă.
   Se spune că aceasta nu are limite, cu excepția celor pe care ți le impui singur, cum ar fi „fumatul” – ocupația extrem de dăunătoare, dar și necuviincioasă valabilă atît pentru cei maturi, cît și pentru adoleșcenți. Din resursele informaționale, aflăm că fumatul este acțiunea de a aspira și a trage fumul de tutun din țigară sau pipă, acțiune denumită
regional și „a bea tutun”sau „a duhăni”. Aș vrea să menționez că fumatul crește numărul celulelor inflamatorii prin mecanisme distincte, mai exact, țigara mărește potențialul de a ne îmbolnăvi de diverse tumori, sau chiar de a deceda. Cele mai frecvente boli sunt: bronșita, emfizeul pulmonar, ateroscleroza, cefaleea, halena sau cancerul. Toate acestea provoacă scăderea fluxului sangvin cerebral, un miros neplăcut, tusă cronică dar și carierea dinților. Riscurile fumatului mai includ evident boli ale plămînilor și a inimii. Aș vrea să atenționez că fumatul devinde tot mai frecvent în rîndul adoleșcenților, care nu sunt informați despre pericolele la care se supun și despre faptul că această acțiune îi poate ucide. În primul rînd, țigările duc la apariția ridurilor la o vîrstă fragedă, tenul avînd un aspect îngălbenit, iar dinții fiind cariați. De asemenea, fumatul duce la consecințe grave pe viior, conținutul unei țigări constituind: 43 substanțe chimice care dezvoltă celulele cancerigene. Dar în afară de toate acestea, colegii sau prietenii celui care fumează, sunt expuși foarte mult și ei diferitor boli, fumul de țigară conținînd nicotină, arsenic, radon, fenol, benzen, monoxid de carbon și multe alte substanțe chimice. Respectiv, ar fi bine să ne străduim să nu fim în contact cu persoanele ce consumă tutun, în cazul în care ne prețuim viața și sănătatea. Și pentru că „țigările sunt la modă” (cum zic acum unii adoleșcenți – numărul lor fiind în creștere), și pentru că tot mai mulți oameni fumează, pe data de 31 mai, este sărbătorită Ziua Mondială fără Tutun, în care se are la bază inițiativa de a atrage atenția pericolului utilizării tutunului, nu numai fumătorilor.
     La încheiere, aș vrea să îndemn toți fumătorii, mai ales copiii, pe care îi așteaptă un viitor, dar și maturii, să înlocuiască țigara cu un măr – un simplu fruct, dar mult mai sănătos. STOP Fumatului! Viața Are Prioritate!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu